Voor de zomeravondmarkten in Dalen zoeken wij, als activiteitencommissie van de Dorpskerk van Dalen, bakkers voor de heerlijke traditionele Knieperties.

Meer info hierover bij Roelof Kamps: tel. 06 20475822, mail: r.kamps71@gmail.com

Aanwezigheid Dorpskerk Dalen op de Zomermarkten:
Woensdag 24 juli 2024. bazaar
Woensdag 31 juli 2024. bazaar
Woensdag 7 augustus 2024 . bazaar
Woensdag 14 augustus 2024. ALLEEN KNIEPERTJES en POFFERTJES VERKOOP .

Oorsprong en nieuws over het Kniepertje:

(Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)
Kniepertie

Een kniepertie (knijpertje of kniepertje, soms ijzerkoek) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten in Drenthe (knieperties, iezerkoekies), Groningen (kniepertjes, kniepkoukies), Twente, de Achterhoek (kniepertjes, knieperkes) en Salland.

Knieperties worden – net als ouwels en oubliewafels – gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit smeedijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden verwarmd. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt. Het gebruik van wafelijzers gaat terug op de ijzers waarmee in de middeleeuwen hosties werden gebakken. Oudere wafelijzers zijn vaak versierd met kunstige patronen of met de initialen van het bruidspaar dat het ijzer bij het huwelijk cadeau kreeg.

De platte koekjes kennen soms een andere receptuur dan de rolletjes. Beide worden in eenzelfde wafelijzer bereid. Het koekjesbeslag is een soort deeg. Dit wordt in kleine bolletjes gerold die vervolgens in het ijzer geplaatst worden. Na enkele minuten is het wafeltje gaar en kan het uit het ijzer verwijderd worden om af te koelen en plat gegeten te worden. Rolletjes worden gemaakt van een vloeibaar beslag dat in het ijzer wordt geschonken. Na korte tijd wordt het uit het ijzer gehaald en vlug rond een houten stokje opgerold tot een rolletje. Eenmaal afgekoeld kan het desgewenst opgevuld worden met slagroom.

Nieuws over de zomermarkten:

Zomermarkten Dalen 2024

De zomermarkten worden gehouden in het centrum van Dalen vinden plaats op 4 woensdagavonden 18.30 uur tot 21.30 uur. De activiteiten op de zomermarkten van 2024 zijn ook bekend.

Er is elke woensdagavond live muziek!

24 juli Feest- en Shantykoor ‘De Sjompiesingers’
31 juli Band ‘The New now’
7 aug. Band ‘Retro’
14 aug. ‘One for the Road’