Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar maakte het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) een digitale ‘Rembrandtroute’: een leesroute aan de hand van bijbelse taferelen van zijn hand.

De leesroute werd  geïntroduceerd door kunsthistorica Frauke Laarmann-Westdijk op 4 oktober, Rembrandts 350e sterfdag.

‘Mijn studenten vragen mij regelmatig wat ze van de Bijbel moeten weten om het werk van Rembrandt te begrijpen’, zegt dr. Frauke Laarmann. Zij is docent kunstgeschiedenis aan de Open Universiteit, werkte mee aan de Rembrandtbijbel uit 2007 en adviseerde het NBG bij de Rembrandroute.
‘Voor studenten kunstgeschiedenis is deze Rembrandtroute een mooi begin. Wie die volgt, ziet dat Rembrandt op een heel eigen manier bijbelse verhalen uitbeeldde, met veel aandacht voor de emotionele impact van het afgebeelde tafereel. Misschien is dat wel een goede leeswijzer voor bijbelverhalen: lees ze onbevangen, als een caleidoscoop van menselijk gedrag en ervaringen.’

Drie weken Rembrandt

De Rembrandtroute is opgezet als een digitaal bijbelleesrooster, via de gratis app Mijn Bijbel. Wie zich aanmeldt, krijgt drie weken lang elke dag een Rembrandt te zien met het bijbehorende Bijbelverhaal en een kunsthistorische toelichting. De eerste week behandelt familiedrama’s uit de Bijbel, met onder meer Isaak en Rebekka (bekend als Het Joodse Bruidje).

‘Het Joodse bruidje’.

 

 

 

 

 

 

De tweede week brengt een lesje bijbelse geschiedenis volgens Rembrandt, met onder meer het schilderij Jeremia treurend over Jeruzalem.

‘Treurende Jeremia’.

De derde week beschrijft Jezus’ leven door Rembrandts ogen. Dan komt bijvoorbeeld aan de orde het in 1990 gestolen schilderij Christus in de storm op het meer van Galilea. (zie grote afbeelding)

 

Om de route te volgen: download de gratis app Mijn Bijbel, kijk in het menu bij Leesplannen en kies Rembrandt en de Bijbel.

Contactpersoon:

Ingrid Veenendaal

Link: https://www.debijbel.nl/app?utm_source=debijbel.nl&utm_medium=referral&utm_campaign=blog-rembrandt

Bron: Nederlands Bijbelgenootschap