De maandelijkse filmavonden in De Weme (Hoofdstraat 24 te Dalen), waar we vóór de vakantie mee zijn gestart krijgen een vervolg.

Als eerste film na de zomervakantie

gaan we op woensdag 11 september, 19.30 uur,

kijken naar ‘Une belle course’ (‘Een mooie rit’, film uit 2022).

Eigenlijk had Charles weinig zin in dit ritje. Maar een oudere dame naar de andere kant van Parijs brengen, zal zijn leven veranderen.

‘Weet u hoe oud ik ben?’, vraagt Madeleine kort nadat ze is ingestapt bij Charles. 92 is deze gracieuze verschijning die in een sjieke buitenwijk een taxi heeft besteld. Koffertje mee: ze verkast naar een verzorgingshuis. Op deze waterscheiding in haar leven vraagt Madeleine Charles langs plekken te rijden die in haar leven van betekenis zijn geweest en heeft ze zin in een praatje met de geërgerde man achter het stuur. Ongevraagd krijgt hij te horen wie ooit haar grote liefde was: een Amerikaanse soldaat, wiens kussen in 1944 naar honing en sinaasappel smaakten.

Zo begint een uitwaaierende dialoog tussen twee mensen die onwillekeurig even in elkaars leven zullen meekijken. Charles heeft stress en geldzorgen. Achter Madeleines opgeruimde vrolijkheid gaat een duistere geschiedenis schuil, in flashbacks verteld. Haar afscheidsrit voltrekt zich, jazzy muziek op de soundtrack, in slingers en omwegen door Parijs. Door woonwijken, langs de Seine en de opera, over bruggen en brede boulevards, door smalle straatjes vol foeterende automobilisten. Haast heeft de gast op de achterbank niet. Madeleine wil even stilstaan bij een gedenksteen. Heeft een plaspauze nodig. Vraagt haar chauffeur naar zijn huwelijk. Charles wordt aangehouden door de politie. Haalt een ijsje. Het wordt avond.

In de avond van haar leven spreekt Madeleine vol melancholie over wat haar in haar leven aan droefenis is overkomen. Aanstekelijk daarbij is dat niet verbittering haar leven is gaan overheersen, maar dat hoop en waardigheid haar leven zijn blijven tekenen.

Gegevens over ‘Une belle course’ op een rij:

*datum: woensdag 11 september 2024

*plaats: De Weme, Hoofdstraat 24 te Dalen

*aanvang: 19.30 uur (vooraf kun je een kopje koffie krijgen)

*lengte: 90 minuten

*uitgebracht in 2022

*leeftijd: 12+