In de Goede of Stille Week 2025 gaat een projectkoor onder leiding van Ds. Pieterjan de Buck, het passieoratorium ‘Een gat in het dak’ van Michiel de Zeeuw en Mar van der Veer in twee kerken in de Zandloperdorpen zingen. (waarvan de Dorpskerk in Dalen er één is en de kerk in Aalden mogelijk de andere) Op (zo goed als) alle dinsdagavonden tussen eind september (direct na de Startzondag) en Pasen zullen we deze Marcuspassie, gebaseerd op de Nieuwe Bijbelvertaling, instuderen.

Het is niet alleen onvergetelijk om met een hele groep mensen naar Pasen (Goede Vrijdag) toe te werken en toe te leven, maar ook om met elkaar aan de hand van dit muziekstuk zoveel lijnen en associaties met het leven van Jezus te verkennen en in ons eigen leven te herkennen. Dit vijf kwartier durend muziekstuk is geschreven voor koor, solo, gemeente, piano, klarinet, viool, fluit, cello.

Vaak begint de verhaallijn van een passie bij Jezus’ intocht in Jeruzalem. Een begrijpelijke keuze, maar je valt dan midden in het verhaal binnen. Zeker als je bedenkt dat voor steeds meer mensen het verhaal over Jezus een onbekend verhaal is. ‘Een gat in het dak’ zet in met een aantal Bijbelverhalen waarin Jezus vanuit ontmoeting ‘een beslissende opening maakt’ en bevrijding schenkt, waardoor mensen ‘het licht van de hemel’ weer in het oog krijgen.

Na elk bijbelrecitatief (gezongen door koor en solisten) is er een sololied of een duet waarin de hoofdpersonen van het verhaal zelf aan het woord komen. De teksten van deze vrije werken zijn geschreven door Michiel de Zeeuw, evenals de teksten van de koralen die door het gehele werk gevlochten zijn. Het is de bedoeling dat deze koralen door de aanwezigen worden meegezongen.

Muzikaal kent de passie een grote diversiteit. De Bijbelverhalen worden vaak muzikaal geïllustreerd, met een speciaal oor voor de handelingen van de hoofdpersonen. Toonhoogteverloop, samenklanken en dynamiek zijn de kleuren waarmee de verhalen en teksten in muziek geschilderd worden. Toegankelijke muziek wordt afgewisseld met experimentele koormuziek.

Het motief van het ‘gat in het dak’ wijst op een zichtbare hemel. Het is dan vaak ‘het geloof van de ander’ dat ons dat uitzicht geeft: de kracht van de mantelzorgers, het geloof van ouders die niet opgeven om voor hun kinderen te bidden, de eigenwijze daadkracht van briefschrijvers voor gevangenen en zo zijn er nog velen te noemen; kortom: mensen die mens zijn voor anderen.

We repeteren met ingang van 24 september op dinsdagavond van 19.45 uur tot uiterlijk 21.45 uur, wat mij betreft in de Dorpskerk. Allerlei praktische details leggen we vast nadat er voldoende aanmeldingen zijn binnengekomen (ik denk aan bv minimaal 4 zangers per stemgroep). Van de deelnemers wordt een financiële bijdrage voor de partituur gevraagd (ca. € 10,-). Een bijzonder zangtalent is niet nodig, aanwezigheid op de repetities zoveel mogelijk wel. Ook is het voor deelname niet nodig om in Dalen te wonen…☺

Voor informatie en aanmelding (vóór 8 september 2024) kunt u terecht bij ds. Pieterjan de Buck, zie het <contactadres> op deze website.