Op de vlucht voor oorlog: schrijnende verhalen aan de grens
Door de oorlog in Oekraïne zijn honderdduizenden mensen op de vlucht voor het geweld, en proberen in buurlanden een veilige plek te vinden. <Kerk in Actie> helpt vluchtelingen bij de grens met voedsel, water en kleding. De nood is heel hoog, de taferelen schrijnend en mensonterend. “We weten niet of we onze familie ooit nog zullen zien.”
Stroom vluchtelingen
De vluchtelingenstroom is in een paar dagen tijd heel groot geworden. Honderdduizenden Oekraïners zoeken een veilig heenkomen en zijn op weg naar de grenzen met Hongarije, Roemenië, Moldavië en Polen. Daan Verbaan, relatiebeheerder Oost-Europa bij Kerk in Actie: “De stroom vluchtelingen gaat van oost naar west. Onderweg bieden kerken in het hele land hulp door plekken in te richten voor onderdak, voedsel en kleding. Kerk in Actie helpt hen daarbij en biedt ook hulp aan vluchtelingen bij de grenzen van Oekraïne.” Kerk in Actie heeft al een jarenlange band met kerken en christelijke organisatie in Oekraïne.
Bij de grensovergang met Hongarije biedt <Kerk in Actie> ook noodhulp aan mensen die Oekraïne willen ontvluchten. De verhalen zijn schrijnend.
Vechten om plekje in de trein
Een groep geneeskundestudenten is uit Charkov gevlucht en op weg naar de grens. Nikolai is een van hen: “De oorlogsdreiging hing al in de lucht, toch werden we overvallen door het slechte nieuws dat de oorlog was uitgebroken. Toen de beschietingen dichtbij kwamen, hebben we onze spullen gepakt en zijn vertrokken.” De vrienden probeerden met de trein te vertrekken, maar troffen een enorme chaos aan op het station van Charkov. “We moesten vechten om de trein in te komen en wisten niet waarheen we zouden gaan, als we maar weg waren van het geweld.” Na een lange treinreis met veel oponthoud wist de groep vrienden de grensovergang Berehove tussen Oekraïne en Hongarije te bereiken. Ze voelen zich ontheemd en zijn erg bezorgd over het lot van andere vrienden. Nikolai: “Sommigen moeten aan het front gaan vechten, anderen werden gearresteerd toen ze weg wilden gaan. Ik weet niet of we elkaar ooit nog terug zullen zien.”
Een moeilijk afscheid
Vitalij uit Hmelnickij brengt zijn vrouw en zoon naar grensovergang Berehove. Zelf mag hij Oekraïne niet verlaten vanwege de mobilisatie, ook al kan hij vanwege gezondsheidsredenen niet meer in het leger meevechten. Zijn familie achterlaten is de moeilijkste keuze die hij ooit heeft moeten maken. “Mijn vrouw en zoon kunnen bij vrienden in Boedapest terecht. Ik wil hen graag op een veilige plek hebben, maar hoop dat we snel weer herenigd worden. We gaan een moeilijke tijd tegemoet.”
In de frontlinie
Yelena, moeder van drie kinderen, staat ook bij de grensovergang. Haar man moet achterblijven in Oekraïne. “Hij staat in de frontlinie. De vrouwen van onze familie hebben besloten onze kinderen weg te halen uit het gevaar. Ik verliet mijn woonplaats Cherson en wilde naar mijn zus in Dnipro gaan. Toen we hoorden dat er in Dnipro ook bommen vielen, moesten we onze plannen veranderen. We gingen waar de auto ons heen bracht, ik herinner me het grootste deel van de reis niet meer. Mijn kinderen vroegen waar we heen gingen en ik kon geen antwoord bedenken. We hoorden dat de Poolse grens volledig geblokkeerd is, dus besloten we de bergen over te steken en te proberen Hongarije te bereiken. Mijn zus is nog onderweg, ik heb geen idee waar zij en mijn nichtjes zijn. We staan hier al meer dan 5 uur bij deze grenspost, het is koud en mijn kinderen hebben het ijskoud. In alle ellende is het geweldig om te zien dat er hier mensen zijn die ons helpen. Zelfs alleen al een gesprekje met iemand geeft ons hoop op een betere toekomst.”
Help mee
De samenwerkende hulporganisaties – waaronder Kerk in Actie hebben de handen ineengeslagen en Giro555 geopend voor een nationale actie voor Oekraïne. Hulp is voor de 44 miljoen inwoners van levensbelang. De samenwerkende hulporganisaties roepen heel Nederland op om samen in actie te komen voor Oekraïne. Help mee!
Klik <hier> voor rechtstreeks doneren aan actie Giro555 t.b.v. Oekraïne